Ιερός Ναός Αγίου Λουκά
Το ιστορικό του ναού

Ιστορικό του Ναού

Ενας μεγάλος λάκκος που γέμιζε συχνά με βρόχινα νερά και το θλιβερό γεγονός του πνιγμού μέσα σ’ αυτά ενός παιδιού, έγιναν η αιτία να κτισθεί ο Ιερός. Ναός του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά.

Στην αρχή ένα προσκυνητάρι και μια ακοίμητη κανδήλα. Έπειτα ένα υπόστεγο και στην συνέχεια ένα παράπηγμα ήταν ο πρώτος χώρος λατρείας μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 1973 όταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Λεωνίδας με την υπ’ αριθμόν 865/1973 πράξη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου διόρισε την πρώτη ερανική επιτροπή ανεγέρσεως και όρισε ο νέος Ιερός Ναός να τιμάται στην μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά.

Έτσι θεμελιώθηκε ένα μικρό υπόγειο για να λειτουργήσει ως ενοριακός Ιερός Ναός ενώ παράλληλα συνεχίζονταν η ανέγερση του υπόλοιπου Ιερού. Ναού. Μετά το 1974 άρχισαν εντατικότερα οι εργασίες του Ιερού. Ναού που ολοκληρώθηκαν το 1983.

Στις 20 Οκτωβρίου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Διονύσιος εγκαινίασε τον Ιερό Ναό ο οποίος είναι ρυθμού βυζαντινού στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλου. Σήμερα συνεχίζεται η αγιογράφηση του. Έχει ένα εσωτερικό παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκτάριου Επισκόπου Πενταπόλεως.